>

Grote update Satellietdataportaal voor zowel beginnende als ervaren gebruiker van satellietgegevens

Het Nederlandse Satellietdataportaal is vernieuwd en uitgebreid op basis van feedback van gebruikers. De update is een van de grootste sinds de start van het portaal in 2012. Hij omvat een landingspagina, een rondleiding voor nieuwe gebruikers en veel nieuwe mogelijkheden voor professionals.

Via het Satellietdataportaal voorziet het NSO Nederlandse overheden, ondernemers, kennisinstituten en burgers sinds 2012 kosteloos van recente satellietgegevens van Nederland. Dit stelt ze in staat om nieuwe satelliettoepassingen te ontwikkelen die van nut zijn voor onze maatschappij.

‘We hopen met deze update bestaande gebruikers nog beter te faciliteren’, zegt Loos. ‘Maar we hopen zeker ook nieuwe gebruikers te inspireren om het portaal uit te proberen. Uit de verhalen van gebruikers blijkt hoe enorm divers de mogelijkheden van het Satellietdataportaal zijn. Het wordt gebruikt door waterschappen, beleidsmakers en ondernemers, maar bijvoorbeeld ook door archeologen, leraren en een wadloopgids.’

Nieuwe functionaliteiten
De nieuwste update van het Satellietdataportaal omvat verbeteringen voor zowel de beginnende, als de professionele gebruiker. De belangrijkste verbeteringen op een rij:

  • Vanaf 1 juli komen bezoekers binnen op een landingspagina. Hierop staan een korte toelichting over het portaal, de viewer, praktische handleidingen en gebruikersverhalen ter inspiratie.
  • Voor nieuwe gebruikers is een interactieve rondleiding ontwikkeld. Deze toont in korte tijd de belangrijkste mogelijkheden van het Satellietdataportaal.
  • De mobiele versie van het Satellietdataportaal is nu gelijkwaardig aan de desktopversie. Dus ook met een tablet of smartphone kunnen gebruikers aan de slag.
  • Er zijn extra mogelijkheden om te werken met de dertig centimeter resolutiebeelden. Denk aan een wolkenfilter, snelle uitsneden en handmatige belichtings- en kleureninstellingen om gewenste objecten beter te visualiseren.
  • De vergelijker voor satellietbeelden is uitgebreid en werkt sneller.
  • Gebruikers kunnen met de tijdlijn zelf een timelapse video maken en downloaden als GIF of videobestand.

Next up
Nog even geduld. Deze functionaliteiten worden in de komende weken gerealiseerd. Houd onze socials in de gaten en zie als eerste wanneer de nieuwste updates beschikbaar komen.

  • Satellietbeelden worden meteen als ze beschikbaar komen opgenomen in een 'Levend mozaïek.'Hierin is altijd de meest recente satellietinformatie van Nederland te zien.
  • De toegang tot het Satellietdataportaal voor professionele gebruikers die werken met hun eigen software is gestandaardiseerd volgens de open API standaard. Daarnaast zijn andere professionele mogelijkheden uitgebreid, zodat meer mensen de satellietdata kunnen gebruiken vanuit hun eigen werkomgeving.