>

Nederland investeert 13 miljoen in ontwikkeling innovatieve satellietcommunicatie

Een consortium van Nederlandse bedrijven en hightech instellingen gaat technologie ontwikkelen om satellieten sneller en veiliger met elkaar en met de grond te laten communiceren. Ze werken samen met partijen uit Zwitserland, Italië, Ierland, het VK en Canada in opdracht van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Met het contract is een bedrag van €21,5 miljoen gemoeid. Nederland investeert hiervan €13 miljoen dat reeds bij ESA ingeschreven was. NSO-directeur Harm van de Wetering: “Met deze investering maken we satellietcommunicatie veiliger wat bijvoorbeeld belangrijk is voor defensiedoeleinden, en we positioneren Nederlandse hightech bedrijven in een internationale groeimarkt.”


NSO directeur Harm van de Wetering: "We positioneren hiermee Nederlandse hightech bedrijven in een internationale groeimarkt".
De ondertekening van het contract vond vanmiddag plaats tijdens de door ESA en het NSO georganiseerde Scylight conferentie over optische satellietcommunicatie en quantumtechnologie. Meer dan 200 specialisten op dit gebied kwamen vanuit de hele wereld naar de hightech campus in Eindhoven om de nieuwste inzichten en vooruitzichten op dit gebied met elkaar te delen.

Slimme satellietnetwerken

De ondertekening van het contract vond plaats tussen ESA en de hoofdaannemer van het consortium Viasat. De Nederlandse bedrijven en instituten in het consortium, Airbus Netherlands, FSO, TNO, Capable, NLR, Effect Photonics en ViasatNL, gaan werken aan goedkope en lichtgewicht apparatuur om lasersignalen tussen satellieten te versturen. Het plan is ook om een zender te ontwikkelen die vanaf de aarde grote hoeveelheden data naar de satelliet kan sturen. Daarnaast wordt door Viasat Nederland software gemaakt om slimme satellietnetwerken op basis van AI te bouwen.

“We liggen in Nederland internationaal al voorop in de ontwikkeling van technologie om lasers te gebruiken voor satellietcommunicatie”, aldus Harm van de Wetering. “Eerder dit jaar hebben we bij wijze van test succesvol voor het eerst een signaal van een Nederlandse zender op een Noorse satelliet op kunnen vangen. Het ligt dus voor de hand deze technologie verder te ontwikkelen, zeker nu veilige en autonome satellietcommunicatie steeds belangrijker wordt in de wereld waarin we nu leven.”

Samen met ministeries, bedrijven en onderzoeksinstellingen presenteerde het NSO begin dit jaar de langetermijn-ruimtevaartagenda aan minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat. Langs de lijnen van een aantal maatschappelijk relevante missies beschrijft de agenda kansrijke ontwikkelingen van de Nederlandse ruimtevaart. Veilige en snelle satellietcommunicatie via lasers wordt gezien als belangrijke technologie van de toekomst in een wereld waarin satellietdata een steeds belangrijker worden voor maatschappelijke uitdagingen.

 


Scylight conferentie in volle gang. Beeld: Igor Vermeer