“Veel succes met jullie missie!”, klinkt het bij de ingang van het ESTEC, het technologisch centrum van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Noordwijk. De boodschap is gericht aan vier schoolklassen die hier op bezoek zijn voor de lancering van Mission X, het scholenprogramma waarmee ESA en Netherlands Space Office (NSO) leerlingen meenemen in het leven en werk van een astronaut. In Noordwijk is André Kuipers erbij om de aanwezige basisscholieren er alles over te vertellen. Elders in Nederland doen vanaf 13 maart nog eens 600 leerlingen mee aan hetzelfde, oorspronkelijk door NASA bedachte programma.
Leven als een astronaut. Als kind las André Kuipers spannende sciencefictionverhalen, die hem uiteindelijk op het spoor richting de ruimte zetten. Maar minstens even spannend weet André te vertellen over de échte ervaringen die hij opdeed tijdens zijn twee ruimtereizen. Een zaal vol schoolkinderen blijkt moeiteloos muisstil te kunnen luisteren naar verhalen over zwevend eten, sporten en slapen in het International Space Station (ISS). “Door al dat gezweef, word je in de ruimte vanzelf slap. Daarom is het belangrijk om voor je reis heel fit te worden, en veel te sporten als je eenmaal daarboven bent”, zegt Kuipers, die ook vertelt over douchen en naar de wc gaan in de ruimte.
Nederland’s tweede astronaut slaat vervolgens meteen de brug naar het belang van duurzaamheid, hier op de grond maar vooral daarboven. “We zijn aan boord heel zuinig met water. Dat betekent dat we de urine van alle astronauten opvangen om het te filteren en zuiveren totdat we weer drinkbaar water hebben.” En die gedachte leidt uiteraard tot hilariteit bij de schoolkinderen in het Erasmusgebouw van ESTEC.
Actief
Toch gaan diezelfde kinderen – die in Noordwijk de ene na de andere nieuwsgierige vraag afvuren op Kuipers - de komende zeven weken heel serieus bezig met ‘leven als een astronaut’. Ze
verdiepen zich in het belang van een gezond lichaam en gaan actief bezig met gezonde voeding en bewegen. Onder het motto ‘trainen als een astronaut’ gaan ze aan de slag met oefeningen op het gebied van kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie, evenwicht, ruimtelijk inzicht en nog veel meer. Dát is Mission X, waaraan wereldwijd in totaal 80.000 kinderen uit 38 landen meedoen. In Nederland vindt Mission X voor de zevende keer plaats, georganiseerd in opdracht van het NSO.
Techniek
Werken als een astronaut, dat betekent werken met techniek. De partners in het Techniekpact – waaronder de Ministeries van Economische Zaken, Sociale Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap – grijpen Mission X daarom ook aan om scholieren te wijzen op het belang en de aantrekkingskracht van techniek. Kuipers: “Er blijft een enorme behoefte bestaan aan technici, en ik ben blij om te zien dat kinderen techniek interessant vinden. Ze stellen soms hele praktische en slimme vragen. Ik probeer ze dan te laten zien dat techniek echt overal in zit, tot aan hun mobiele telefoon en hun voedsel aan toe. En ruimtevaart speelt daarin vaak een grote rol.”
Blijvende aandacht voor ruimtevaart is daarom van enorm belang, en Mission X helpt in flinke mate bij het kweken van bewustwording bij de jongste generatie. Kuipers: “In de schoolbanken zitten de toekomstige Nederlandse astronauten. Ook de eerste Mars-gangers zitten waarschijnlijk nog op school. Hopelijk geeft Mission X ze een extra zetje richting de ruimte. Dat is natuurlijk een geweldige gedachte, en dat maakt Mission X zo heel leuk.”