De vierde European Space Solutions Conference (ESSC) vindt van 30 mei tot en met 3 juni plaats in het World Forum in Den Haag. Deze internationale conferentie, georganiseerd door de Europese Commissie en Nederland, staat volledig in het teken van de Europese ruimtevaart en al haar toepassingen. Eerdere edities werden gehouden in München (2012), Londen (2013) en Praag (2014).
Ruim duizend professionals uit de internationale ruimtevaartsector komen naar het World Forum. Onder de sprekers op de conferentie zijn TomTom-oprichter Pieter Geelen, directeur-generaal van ESA Jan Wörner, medeoprichter van het Amerikaanse bedrijf Planet Labs Robbie Schingler en Dirk Smit, vicepresident R&D bij Shell.
Tijdens de conferentie is via speciale sessies en side events veel aandacht voor de Europese satellietprogramma’s Galileo en Copernicus en de mogelijkheden die ze bieden aan tal van sectoren, van waterbeheer en landbouw tot veiligheid en infrastructuur. Nederlandse ruimtevaarttechnologie en satelliettoepassingen hebben uiteraard een speciale plaats in het programma en in de speciale NL Space exhibition in het World Forum.
Het algemene publiek wordt bediend met de European Space Expo, een reizende ruimtevaarttentoonstelling, dit keer op Het Plein in Den Haag. In de koepelvormige tent komen vanaf 26 mei tot en met 5 juni speciale programma’s voor schoolkinderen, studenten en andere geïnteresseerden. Onder meer over ruimtevaarttoepassingen die ons dagelijks leven op aarde hebben veranderd en het inspirerende verhaal van astronaut André Kuipers.
Belangrijke uitdagingen
‘Ruimtevaart is geen doel op zich’, zegt Nico van Putten van het Netherlands Space Office. ‘Als één ding duidelijk wordt tijdens deze conferentie, dan is het hoeveel ruimtevaart kan bijdragen aan de belangrijke uitdagingen waar we in de wereld voor staan: een duurzame toekomst, migratie, voedselzekerheid, veiligheid en economische ontwikkeling.’
Zo is er aandacht voor het Europese, civiele satellietnavigatiesysteem Galileo. De grote nauwkeurigheid van dit systeem maakt nieuwe toepassingen mogelijk. Bijvoorbeeld voor veiliger vliegverkeer, efficiëntere vaarroutes en zelfs apps die blinde mensen helpen de weg te vinden.
Copernicus, het tweede grote Europese satellietprogramma, is gericht op de gezondheid van de aarde. De eerste Sentinel-satellieten van dit programma zijn inmiddels gelanceerd en houden onze planeet elk op hun eigen manier in de gaten. Nederland kijkt in het bijzonder uit naar de lancering van de vijfde Sentinel-satelliet in 2016. Aan boord is het in Nederland ontwikkelde en gebouwde meetinstrument Tropomi, dat de luchtkwaliteit wereldwijd in kaart brengt tot op woonwijken nauwkeurig.
Meer informatie over de ESSC en de mogelijkheid te registreren:
www.european-space-solutions.eu