>

‘Dankzij het Satellietdataportaal ontdekken we nieuwe wadlooproutes’

Sinds 2012 koopt het NSO satellietgegevens van Nederland centraal in, om ze daarna kosteloos beschikbaar te stellen aan innovatieve bedrijven en instellingen. Welke successen heeft dit opgeleverd? Wat staat ons nog te wachten? Tien jaar Satellietdataportaal in tien gebruikersverhalen. Vandaag: wadloopsporter en wadloopgids Esther van den Reek.


De route naar Ameland.
‘Wat de “wow” van wadlopen is? Je zet in een kort tijdsbestek een sportieve prestatie neer, in een gebied dat elke dag anders is. Vier, vijf uur lang ben je te gast tussen de vogels en de zeehonden, met om je heen niets dan water en zand. Deze combinatie vind je nergens anders ter wereld. Alleen in ons unieke Waddengebied.

 

‘Ik wil mensen enthousiast maken voor het Wad. Daarom heb ik een website gemaakt: Wadlas.nl. Deze site is speciaal voor mensen die om, rond of naar Schiermonnikoog willen lopen. Ik ben ook lid van een wadloopvereniging en ik ben wadloopgids. Elk jaar maak ik zo’n honderd tochten, samen met andere gidsen en mensen die voor het eerst wadlopen.

 

Satellieten wijzen de weg

‘Tijdens een van de tochten ontmoette ik een QGIS specialist. Die vertelde me over de functionaliteiten van QGIS en het Satellietdataportaal. Toen dacht ik: dat kan voor ons ook interessant zijn. In ruil voor een wadlooptocht, organiseerde hij een workshop voor ons. Nu gebruiken we de satellietbeelden van het dataportaal dagelijks.

 

‘In QGIS zetten we de meest recente, maar ook oudere satellietbeelden, afkomstig uit het Satellietdataportaal. Zo kun je in een oogopslag zien hoe het Wad door de tijd heen verandert. Onze wadlooproutes plotten we ook. Dan zie je op de satellietbeelden waar je bent geweest en ook waar je had kúnnen lopen, maar dat niet hebt gedaan. Dan weten we: dat wordt onze volgende tocht.

 

Veiliger op pad

‘Eerst dacht ik dat het Satellietdataportaal bij een of ander ministerie hoorde. En dat het vooral werd gebruikt voor defensie en ruimtelijke ordening. Maar toen ik mailde met de helpdesk, werd ik tot mijn grote verbazing meteen teruggebeld. En nu nog steeds reageren de mensen van het Satellietdataportaal binnen een kwartier op mijn vragen.

 

‘Wat heel grappig was: afgelopen zomer liep ik een tocht bij Schiermonnikoog. Na die tocht kwam ene Frank naar me toe. Hij vroeg: “Ben jij toevallig Esther?”. Frank bleek de huidige technische beheerder van het Satellietdataportaal te zijn en dus ook van de helpdesk waarmee ik eerder contact had. Hij en al z’n collega’s bleken een wadlooptocht geboekt te hebben als bedrijfsuitje!

 

‘Ik heb ze uitgebreid verteld over hoe wij de satellietbeelden uit het portaal gebruiken. Hoe ze leiden tot nieuwe routes, maar ook hoe ze ons een stuk veiligheid brengen. Wij vertrouwen op de satellietbeelden, omdat ze altijd de meest recente situatie op het Wad weergeven. Vooral in zo’n veranderlijk gebied als de Wadden is dat van grote toegevoegde waarde.’

Andere artikelen uit de reeks '10 jaar Satellietdataportaal':