>

Carble and Soilspect winnen Nederlandse competitie voor satelliettoepassingen

Startups Carble en Soilspect zijn de Nederlandse winnaars van de Copernicus Masters en Galileo Masters competities in 2021. Dat maakte NSO-directeur Harm van de Wetering gisteren bekend tijdens de jaarlijkse Space Awards avond.

De Copernicus en Galileo Masters zijn Europese competities voor nieuwe en innovatieve toepassingen op basis van navigatie- en aardobservatiesatellieten. Naast een overall Europese winnaar, worden ook ‘lokale’ prijzen uitgereikt voor de beste inzendingen uit elk deelnemend land.

Koffie en bouwprojecten


Team Carble. Bron: Carble
Startups die met behulp van aardobservatiegegevens uitrekenen hoeveel CO2 wordt opgeslagen zijn er vele. Maar de Nederlandse prijswinnaar Carble heeft een uniek concept bedacht. Carble creëert een platform voor koffiemerken, waarme ze hun koffieboeren in Ethiopië kunnen belonen voor CO2 die wordt opgeslagen in koffieplantages. Het platform dient drie doelen: de koffie-industrie helpt bij het bestrijden van klimaatverandering, koffiemerken zetten zich in voor duurzaamheid en de koffieboeren krijgen een eerlijke prijs voor hun koffiebonen.


Soilspect’s oplossing op een bouwplaats. Bron: Soilspect
De andere Nederlandse prijswinnaar is Soilspect, een startup opgericht door vier pas afgestudeerde studenten van de Hogeschool van Amsterdam. Soilspect heeft een toepassing ontwikkeld die dagelijks en volautomatisch de zetting van grond meet bij grote infrastructurele projecten. Dat scheelt tijd, geld én het is op de centimeter nauwkeurig, aldus Soilspect.

Zowel Soilspect als Carble maken onderdeel uit van ESA BIC Noordwijk, een broedplaats voor startups die gebruikmaken van gegevens en technologie in de ruimtevaart. ESA BIC Noordwijk bestaat sinds 2003 en wordt zeker tot 2026 voortgezet door ESA en het NSO.

Verder lezen

Meer informatie over de Copernicus Masters en Galileo Masters competities.

Interview met Carble (Engels)

Interview met Soilspect (Engels)