>

Kaj Munk College Hoofddorp winnaar Nederlandse CanSat competitie

Leerlingen van het Kaj Munk College uit Hoofddorp hebben de eerste prijs gewonnen van de Nederlandse CanSat competitie. CanSat is een uitdagend project voor havo- en vwo-scholieren waarbij ze zelf een satelliet maken ter grootte van een frisdrankblikje. Het winnende team Gaia won de gouden CanSat-award en een ontmoeting met André Kuipers.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking maakten de tien teams van finalisten een video over hun plan, bevindingen en ervaringen. Juryleden Chris Verhoeven (TU Delft), Björn van Vliet (Ministerie van Defensie) en Rashida Nanhekhan (Hogeschool Utrecht) gaven na een paar kritische vragen hun oordeel. Volgens hen presenteerde het winnende team een plan met veel durf. De tweede en derde prijs gingen respectievelijk naar Team Rocket (Sint-Oelbert Gymnasium, Oosterhout) en team Canservationists (British School of the Netherlands, Voorschoten).


Team Gaia (bron: Midas)


Verrast en blij met winst

Teamleden Midas, Martin, Jasper, Jim en Noa waren een beetje verrast, maar vooral blij met de winst. “We hebben een complexe CanSat gebouwd met een ambitieuze missie. We wilden ook echt wat bijzonders doen," aldus Midas van team Gaia. "Ik heb er veel van geleerd, want het bouwen van zo’n CanSat komt niet zonder uitdagingen. Ik vond het een leuke competitie, en het sluit goed aan bij wat ik hierna wil. Als ik klaar ben met de middelbare school wil ik graag lucht- en ruimtevaarttechniek gaan studeren in Delft.” Bekijk hier de presentatievideo van team Gaia met onder andere beelden van een testvlucht met een drone in Durgerdam.

Competitie in coronatijd
Door de coronamaatregelen verliep de CanSat competitie dit jaar anders dan normaal. De lanceerdag, waarop de satellieten met een raket worden gelanceerd tot 1 kilometer hoogte, zal plaatsvinden op vrijdag 17 september 2021. Jasper Wamsteker van Netherlands Space Office, mede-initiatiefnemer van de competitie, zei daarover: “Ik heb heel veel respect voor alle leerlingen die hebben meegedaan. Middelbare scholieren hebben het extra zwaar gehad in coronatijd. Dat ze desondanks tot zulke mooie ruimtevaartideeën gekomen zijn is echt bewonderenswaardig.”

Nieuwe CanSat-competitie start in september
In september 2021 gaat er weer een nieuwe competitie van start. De wedstrijd is voor scholieren in de bovenbouw van havo of vwo. Zij hebben tot begin oktober 2021 de tijd om een voorstel te schrijven voor een eigen satelliet met zelfgekozen missie. Meer informatie over deelname aan de CanSat competitie is te vinden via www.esero.nl/cansat.

CanSat is een ESERO NL-project dat NEMO uitvoert in opdracht van het Nederlands ruimtevaartagentschap Netherlands Space Office. De competitie is opgezet om scholieren enthousiast te maken om voor een technische opleiding te kiezen.