>

Scholieren lanceren mini-satellieten met raket

Op vrijdag 15 maart 2019 lanceren tien scholierenteams een zelfgemaakte mini-satelliet bij ASK 't Harde. Twee raketten brengen de satellieten tot een hoogte van 1 kilometer met als doel het verzamelen van gegevens over de temperatuur en de luchtdruk. De tien teams vormen de finalisten van de Nederlandse CanSat competitie: een uitdagend project voor havo en vwo scholieren waarbij ze zelf een satelliet ontwerpen en maken ter grootte van een frisdrankblikje.

Raketlancering gevolgd door deelnemers CanSat competitie. Foto's DigiDaan.
Raketlancering gevolgd door deelnemers CanSat competitie. Foto's DigiDaan.

De opdracht van de CanSat competitie: maak van een frisdrankblikje (Can) een satelliet (Sat) met een missie. Een bijzonder project waarin de deelnemende teams flink worden uitgedaagd. Want hoe zorg je dat je met wat elektronische meetapparatuur een satelliet maakt die daadwerkelijk de lucht in kan, luchtdruk- en temperatuurmetingen uitvoert en vervolgens, met behulp van een zelfgemaakte parachute, weer veilig kan landen? Bovendien heeft ieder team nog een secundaire, zelfontworpen missie, zoals het meten van de UV-intensiteit of gaswaarden in de lucht.

Door het project krijgen scholieren de kans om praktijkgerichte ervaring op te doen in het bouwen van een complex systeem waarin meerdere disciplines van belang zijn. De winnaar van de Nederlandse competitie gaat naar de Europese competitie, die dit jaar plaatsvindt in Italië.

Eind januari vond de testdag plaats, waarbij de leerlingen de kans kregen een testlancering uit te voeren met een drone vanaf 100 meter hoogte bij de Lange Duinen in Soest. Bekijk hier het videoverslag.


Klik op de afbeelding voor een videoverslag van de testdag.

De finalisten die deelnemen aan het lanceerevenement zijn: Cantucky Fried Chicken (Helen Parkhurst, Almere), N.A.G. (CSG Augustinus, Groningen), Project Beta (Stanislascollege, Pijnacker), Space-IT! (Helen Parkhurst, Almere), SCOP3R (Gomarus College, Groningen), SPAICS AEAV (Amsterdam International Community School), SPAICS ATRV (Amsterdam International Community School), The Clean Team (CSG Augustinus, Groningen), We Can Trace (Sint-Joris, Eindhoven) en VI-CAN (Johannes Fontanus College, Barneveld).

Partners
CanSat is een ESERO-project dat NEMO uitvoert in opdracht van het Nederlands ruimtevaartagentschap Netherlands Space Office. Defensie is logistiek partner tijdens de testdag en het lanceerevenement. De competitie is opgezet om scholieren enthousiast te maken om voor een technische opleiding te kiezen. Het multidisciplinaire karakter van ruimtevaart op het snijvlak van wetenschap en techniek is precies wat ruimtevaart een aansprekend onderwerp maakt voor scholieren, ook zonder technische achtergrond.