>

Nederland toont ruimte-hightech op IAC Bremen

‘To Space’, ‘In Space’ en ‘From Space’. Onder deze drie noemers presenteren vijftien Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen zich op de International Astronautical Conference (IAC), die van 1 t/m 5 oktober plaatsvindt in Bremen. Samen hopen ze belangrijke contacten te leggen en deals te maken in het speciaal daarvoor ingerichte NL Space paviljoen. De IAC is het grootste jaarlijks terugkerende internationale ruimtevaartcongres ter wereld, met daaraan gekoppeld een uitgebreide beurs. Ruimtevaartorganisaties en industrie bespreken er met elkaar toekomstige projecten en tonen de wereld de nieuwste ruimte-hightech.

Uiteraard is in het NL Space paviljoen het Nederlands paradepaardje in de ruimte, Tropomi, te vinden. Sinds de lancering afgelopen jaar blijft dit aardobservatie-instrument de wereld verbazen met ongekend gedetailleerde beelden van luchtvervuiling op iedere plek op aarde. Maar ook slimme compact uitgevoerde instrumenten zijn te bewonderen, en de kleine satellieten, soms ter grootte van een melkpak, waarop deze hightech in de ruimte functioneert. Kleiner en slimmer is een belangrijke trend in de ruimtevaart, ook bij raketten. Nederlandse bedrijven tonen in Bremen hoe ver zij zijn bij de ontwikkeling van kleine compacte lanceerders.

Aantrekkelijke samenwerkingspartner

“Nederland neemt een eigen unieke plaats in op het internationale ruimtevaarttoneel”, aldus directeur van het Nederlands ruimtevaartagentschap NSO, Harm van de Wetering. “Door realisatie van unieke beproefde oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken en de aanwezigheid van ruime kennis en ervaring op belangrijke gebieden, zijn we zijn we voor veel landen, bedrijven en ruimtevaartorganisaties een aantrekkelijke samenwerkingspartner”.

De deelnemende bedrijven en kennisinstellingen zijn in willekeurige volgorde: Hyperion Technologies, Bradford Engineering, TU Delft, TU Eindhoven, S[&]T, CGI, Airbus, Cosine, ISIS, TNO, Airborne, T-Minus Engineering, NLR en Space Campus Noordwijk. Het Netherlands Space Office (NSO) is ook op het IAC vertegenwoordigd.

Geïnteresseerden kunnen het Nederlandse paviljoen bezoeken tijdens het IAC of nu al kijken op de speciale IAC 2018 website www.nlspace.nl/IAC