>

Gerrit Komrij College winnaar Nederlandse CanSat competitie

CanX naar Europese eindstrijd met zelfgemaakte mini-satelliet

Leerlingen van het Gerrit Komrij College uit Winterswijk hebben de eerste prijs gewonnen van de Nederlandse CanSat competitie. CanSat is een uitdagend project voor havo en vwo scholieren waarbij ze zelf een satelliet maken ter grootte van een frisdrankblikje. Het winnende team CanX ontving de gouden award tijdens de prijsuitreiking in NEMO Science Museum. CanX zal Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese eindstrijd die dit jaar plaatsvindt op de Azoren.

 

image

Teamleden Oscar en Floris van het winnende team CanX uit Winterswijk met hun docent. Teamleden Marnix en Jeroen ontbreken op de foto. Fotograaf: DigiDaan.

 

De tweede en derde prijs gingen respectievelijk naar team MATS (Stanislas College, Pijnacker) en team Space Xs (Bertrand Russell College, Krommenie). Voorafgaand aan de prijsuitreiking presenteerden tien teams hun bevindingen en ervaringen. "Het niveau wordt steeds hoger en dat is wat je wilt bereiken met een competitie", aldus jurylid Ramon Peeters van Netherlands Space Office. "Het was ook leuk om te merken dat de teams zelf anderen weten te enthousiasmeren, de kennis wordt door hen doorgegeven."

Volgens de jury sprong het winnende team eruit vanwege de technisch interessante satelliet. "Ze hebben een CanSat gemaakt die zichzelf wil bewegen. En dat is gelukt. Dat is best ingewikkeld om voor elkaar te krijgen, zowel mechanisch als qua besturing. Mooi staaltje ingenieurswerk!," aldus jurylid Chris Verhoeven (TU Delft). Floris en Oscar van team CanX waren sprakeloos. "In het begin wisten we niet eens wat Arduino was. We hebben hard gewerkt, tot in de avonduren aan toe. Op het laatst hadden we gewoon een hele satelliet gebouwd. Heel gaaf dit!"

De jury bestond uit Ramon Peeters (Netherlands Space Office), Chris Verhoeven (TU Delft), Majoor Bernard Buijs (Defensie), Bertil Oving (Netherlands Aerospace Centre) en Wendy van den Putte (NEMO Science Museum).

Over de CanSat competitie

Gedurende het schooljaar 2017-2018 ontwierpen, bouwden en testten 24 scholierenteams een satelliet ter grootte van een frisdrankblikje. CanSat is een ESERO-project dat NEMO uitvoert in opdracht van het Nederlands ruimtevaartagentschap Netherlands Space Office. De competitie is opgezet om scholieren enthousiast te maken om voor een technische opleiding te kiezen.