Om 8:43u Nederlandse tijd heeft een Chinese Lange Mars 2D raket een slim stuk Nederlandse ruimtevaarttechnologie in een baan rond de aarde gebracht. Het gaat om Hyperscout, een slimme kleine camera die vanaf een minisatelliet in één oogopslag een heleboel gegevens tegelijk kan verzamelen over het aardoppervlak. Hyperscout, ontwikkeld door het Nederlandse ruimtevaartbedrijf Cosine met ondersteuning van onder andere ESA en het NSO, is een technology demonstrator. De komende maanden zal blijken of het concept werkt. Als dat zo is betekent het een belofte voor een breed scala aan toepassingen op aarde zoals het monitoren van bijvoorbeeld landbouwgewassen, bosbranden, overstromingen of irrigatiesystemen.
Hyperscout vliegt op de Deense cubesat GOMX-4B, een satelliet ter grootte van een paar melkpakken, die zelf ook weer een demonstrator is van geminiaturiseerde ruimtevaarttechnologie. Hyperscout kijkt naar het licht dat door de aarde weerkaatst wordt. Dat is op zich niet bijzonder. Wat wel internationale belangstelling wekt is het feit dat Hyperscout het licht niet eerst uiteenrafelt tot een spectrum, maar filters gebruikt om naar bepaalde delen van het licht te kijken. Dat maakt het mogelijk het instrument heel compact uit te voeren en aan te passen aan de interesse van de gebruiker.
Intelligentie in de ruimte
De hoeveelheid data die de Hyperscout-methode oplevert is immens en grenst aan wat normaalgesproken te downlinken is naar ontvangststations op aarde. Daarom is het instrument uitgevoerd met een stuk intelligentie aan boord: een computerprocessor bewerkt de ruwe meetgegevens al in het instrument en kan zo de nuttige informatie al uit de data halen voorafgaand aan de downlink.
Cosine werkte samen aan Hyperscout met TU Delft, VDL, VITO Remote Sensing en S&T.