>

Satelliet met Tropomi in baan rond de aarde en functioneert prima

Na een vlekkeloze lancering afgelopen vrijdag heeft Sentinel-5P met het Nederlandse ruimte-instrument Tropomi inmiddels meer dan 50 rondjes om de aarde gevlogen. De satelliet functioneert uitstekend. “Er waren geen verrassingen en we liggen zelfs iets voor op het schema van de eerste drie dagen”, aldus ESA.

Nadat iedereen die de lancering vanuit ESTEC volgde vrijdag met ingehouden adem de Rockot met donderend geraas had zien vertrekken steeg een voorzichtig eerste applaus op. Exact 93 minuten later klonk een daverend uitgelaten gejuich toen het eerste signaal van de satelliet op het groot scherm verscheen in de vorm van een piek in een grafiek.

“Dit is het begin van een nieuw tijdperk”, aldus NSO-directeur Ger Nieuwpoort. “Ik ben geweldig trots op het Nederlands aandeel aan dit project en blij voor iedereen die hier met hart en ziel aan gewerkt heeft. Felicitaties aan ESA, de Europese Commissie en het team achter Tropomi.”

Het signaal op het scherm bewees dat een aantal cruciale stappen na de lancering succesvol was verlopen. Zo moest de satelliet bij een snelheid van 27 000 kilometer per uur separeren van de laatste rakettrap. Vervolgens moesten de drie zonnepanelen openklappen en de communicatie met het grondstation opstarten. Zou daar iets haperen, dan had dat mogelijk een vroegtijdig ‘end of mission’ betekend.

Nu de satelliet goed functioneert kan begonnen worden met de volgende fase: het inregelen van het Tropomi-instrument. Dat kost nog wel een aantal weken. “Om te beginnen wordt het instrument opgewarmd, om zo alle eventuele aardse gassen die meegenomen zijn uit te stoken”, zegt project manager bij NSO, Harry Förster. “Daarna klapt de radiator uit, koelt het instrument af en kunnen we de sensoren gaan gebruiken.”

En dan is het wachten op het first light, het eerste plaatje op basis van Tropomi data. Eind november wordt dat verwacht. Het KNMI kon zich de afgelopen jaren goed voorbereiden op het ontvangen en bewerken van de enorme hoeveelheid data die TROPOMI straks richting aarde stuurt. Die data komen via Duitsland in De Bilt terecht. Hoofdonderzoeker van Tropomi Pepijn Veefkind: “We hebben in totaal tien dataproducten op stapel staan. Als we de nieuwe data straks combineren met andere datasets, ontstaan hier of elders ongetwijfeld nog talloze andere toepassingen van Tropomi-gegevens. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

Over Tropomi
Tropomi is een samenwerking tussen Airbus Defence and Space Netherlands, KNMI, SRON en TNO, in opdracht van het NSO en ESA. Airbus Defence and Space Netherlands is hoofdaannemer voor de ontwikkeling van het instrument. De wetenschappelijke leiding is in handen van het KNMI en SRON. Tropomi wordt gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.