>

Nederland viert 50 jaar ESA en kijkt vooruit: Europese ruimtevaart belangrijk in een veranderende wereld

Nederland was in 1975 een van de tien founding fathers van ESA. Precies vijftig jaar later telt de Europese ruimtevaartorganisatie 23 lidstaten, die dit bijzondere jubileum elk op geheel eigen wijze vierden. In Nederland stond de schijnwerper op het technisch centrum ESTEC in Noordwijk, waar de komende jaren hard gewerkt wordt aan een innovatief, veilig en autonoom Europa.

Voor de vijftigste verjaardag van ESA was in Nederland maar één locatie denkbaar: het testcentrum ESTEC in Noordwijk. ESTEC is de grootste vestiging van ESA en het technisch hart van de Europese ruimtevaart.
Een videoboodschap van André Kuipers © Rowan Moorkens O-Reilly ESA

Hier werden de afgelopen halve eeuw meer dan honderd ruimtemissies voorbereid en ontworpen. De missies van astronauten Wubbo Ockels en André Kuipers, maar ook die van de Sentinel aardobservatiesatellieten, komeetjager Rosetta en ruimtetelescoop Euclid.

Allemaal Europese successen, die volgens ESTEC-directeur Dietmar Pilz niet mogelijk waren geweest, zonder Nederlandse bijdragen: ‘ESTEC maakt onderdeel uit van een ruimtevaartecosysteem, samen met onder meer de Nederlandse overheid, de Provincie Zuid-Holland, de gemeente Noordwijk en de NL Space Campus. We zijn erg trots op de technologische innovatie die hier plaatsvindt.’

Kleintje Pils
En zo werd de verjaardag van ESA, mede georganiseerd door het NSO, óók een Nederlands feestje. Compleet met zoute haring, bitterballen, asperges, poffertjes en een schetterend Lang zal ze leven van het klompen dragende dweilorkest Kleintje Pils uit Sassenheim, dat toevallig dit jaar óók haar vijftigste verjaardag viert.

Voor de ingang van het Erasmusgebouw stond een Ariane 6 raket gemaakt van bloemen, die twee dagen eerder als praalwagen prijkte in de 78ste editie van Bloemencorso Bollenstreek. Op het podium spraken onder meer Nederlandse talenten hun dromen en hoop uit voor de toekomst van Europa en de Europese ruimtevaart.
Celeste Da Vinci (Zangeres), Dietmar Pilz (ESA), Wendy Verkleij (Burgemeester Noordwijk), Meindert Stolk (Provincie Zuid-Holland) , Harm van de Wetering (NSO) en Jon Chase (Rapper) voor de bloemencorso raket Ariane 6

Meer potentie in samenwerking
NSO-directeur Harm van de Wetering feliciteerde ESA van harte en in het kielzog ook de Nederlandse ruimtevaart. Want al vijftig jaar lang plukken wij als gastland de vruchten van alle kennis en kunde die bij ESTEC wordt vergaard.

‘Het is een groot voordeel om ESTEC binnen onze landsgrenzen te hebben’, aldus Van de Wetering. ‘Op politiek/strategisch niveau, maar ook voor onze economie, onze industrie, voor ons onderwijs en voor startende ondernemers, die bijvoorbeeld via de ruimtevaartincubator ESA BIC op de NL Space Campus van hun bedrijf een commercieel succes kunnen maken.’
Meindert Stolk, Provincie Zuid-Holland
Harm van de Wetering, NSO
Dietmar Pilz, ESA
© Rowan Moorkens O-Reilly ESA

Toonaangevend blijven
Tussen de felicitaties en feestelijkheden door was er ook ruimte voor een serieuze boodschap. Van de Wetering, Pilz en gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland Meindert Stolk wezen in een panelgesprek op de snel veranderende wereld om ons heen. Een een wereld waarin ruimtevaarttoepassingen niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken en waar veel vitale sectoren hiervan afhankelijk zijn. En tegelijkertijd een steeds meer onzekere wereld waardoor de strategische autonomie van Europa steeds belangrijker wordt.

Van de Wetering ziet een cruciale rol weggelegd voor Nederland: ‘Onze ruimtevaartsector kan bijdragen aan de veiligheid van Europa, een stevige Europese industrie en helpen om een antwoord te formuleren op blijvend leefbaar houden van onze planeet. Op onder meer deze thema’s zet Nederland in via de Lange-termijn ruimtevaartagenda, die onderschreven wordt door vijf ministeries.

‘ESTEC begon hier ooit op een voormalig bloembollenveld in de Nederlandse Bollenstreek,' besloot Dietmar Pilz het formele deel van de festiviteiten. ‘En kijk waar we nu staan. Voor de komende vijftig jaar zijn de visie van ESA en Nederland dezelfde: samen willen we toonaangevend en excellent blijven in de ruimtevaart en bijdragen aan een sterker en veiliger Europa.’