Vrijdag 21 maart was een spannende dag voor 12 scholierenteams. Op het militaire oefenterrein ASK 't Harde lanceerden ze hun zelfgebouwde mini-satellieten tijdens de CanSat Lanceerdag. Met een raket werden hun creaties een kilometer de lucht in geschoten. De lancering is onderdeel van de CanSat-competitie van ESERO NL, waarbij leerlingen een satelliet bouwen ter grootte van een frisdrankblikje (CanSat) met een eigen missie.
© Digidaan
Zelfgekozen missies
Elk scholierenteam bedacht zijn eigen missie. Zo bouwde team Monster Inc van het Da Vinci College in Leiden een CanSat die een luchtmonster op 1 kilometer hoogte kon nemen. "We zuigen lucht op door een vacuümflesje dat elektronisch opent en sluit en de lucht opvangt " legt leerling Francesco Ferracina uit. Volgens hem kan deze techniek helpen bij het monitoren van luchtvervuiling. "Het is makkelijker om een luchtmonster op te halen dan allerlei apparatuur omhoog te sturen."
Team Anakalypse van CSG Augustinus in Groningen liet tijdens de lancering mini-satellieten los met sensoren om zuurstof, UV-straling en koolstofmonoxide te meten. "Onze aarde raakt geleidelijk op. Daarom willen we leefbaarheid van andere planeten onderzoeken", zeggen Norah Vos en Sam Voermans. Zij leerden van het CanSat-project niet alleen veel over ruimtevaart en leven op aarde, maar ook van alles over projectmatig werken en samenwerken.
© Digidaan
Van idee tot lancering
De scholieren werkten maandenlang aan hun satelliet. Ze bedachten een missie, maakten een ontwerp, bouwden en testten hun CanSat en zorgden voor de nodige publiciteit. Docent Martijn Stobbelaar van het Herman Wesselink College begeleidde voor de derde keer een team. “Ik vind het mooi om te zien dat ze hieraan beginnen als individuen maar het project eindigen als een team. Dat komt doordat ze heel intensief moeten samenwerken en afhankelijk zijn van elkaar.”
Soms loopt het anders dan gepland. "Mijn team was eigenwijs en dacht dat er niets mis kon gaan. Maar uiteindelijk ging alles mis!" vertelt Stobbelaar lachend. "Daardoor moesten ze constant improviseren, wat het project steeds complexer maakte. Maar ze hebben zichzelf overtroffen in creatieve oplossingen."
Ruimte voor talent
De CanSat-competitie stimuleert scholieren om hun wetenschappelijke en technische talenten te ontdekken. Marjan van Meerloo van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) is enthousiast: "Het is prachtig hoe techniek, ruimtevaart en educatie hier samenkomen. Ik vind het fantastisch dat alle finalisten hun satelliet hebben gelanceerd!"
© Digidaan
Ook Jasper Wamsteker van Netherlands Space Office (NSO) is onder de indruk. "In de toekomst hebben we slimme mensen nodig om de ambities te realiseren die we in Nederland hebben op het gebied van ruimtevaart, wetenschap en ook voor het beter en veiliger maken van de samenleving.”
Finale
Op donderdag 17 april wordt de winnaar bekendgemaakt bij Space Expo in Noordwijk. Het winnende team krijgt een bezoek aan ESA ESTEC in Noordwijk in juni.
Deelnemende teams
De deelnemende teams zijn: GAiA (Sint Joris College, Eindhoven), GLIDR (International School, Eindhoven), The Can at the end of the Universe (Rijnlands Lyceum, Oegstgeest), ZanSat XII (Christelijk Lyceum, Zandvliet), Forward Unto Dawn (Roelof van Echten College, Den Haag), Anakalypse (CSG Augustinus, Groningen), Monster inc (Da Vinci College Kagerstraat, Leiden), Team HWC, (Herman Wesselink college, Amstelveen), SPAICS SCAMSAT (International Community School, Amsterdam), Who ELS? (Dalton Lyceum, Barendrecht), Dragonfly (KSG De Breul, Zeist), LiS_Engineering (Leidse Instrumentmakers School, Leiden).
Over CanSat
CanSat is een ESERO-project dat NEMO uitvoert in opdracht van het Nederlands ruimtevaartagentschap (Netherlands Space Office). Het project wordt gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.