Satellietdataportaal

Het Satellietdataportaal ontsluit satellietdata van Nederland aan Nederlandse gebruikers. Het satellietdataportaal bestaat uit meerdere voorzieningen. Zo is er een portaal dat (gratis) toegang tot voorbewerkte satellietdata van Nederland: een generieke voorziening zodat (hoge resolutie optisch) satellietbeelden eenvoudig te gebruiken is in GIS. Deze voorbewerkte data is met name bestemd voor een grote groep (GIS)gebruikers die geen ervaring hebben met het bewerken van satellietdata maar deze wel graag wil toepassen. De data zijn als webservices beschikbaar en (na registratie/inloggen) ook te downloaden door Nederlandse gebruikers.

Ook is er (gratis) toegang tot ruwe satellietdata van Nederland, zowel optische als radardata. Dit zijn geen kant-en-klare producten, de data zullen eerst nog moeten worden voorbewerkt (o.a. geometrische correctie en orthorectificatie). De ruwe of onbewerkte data zijn met name bestemd voor professionele gebruikers. De ruwheid zal per data verschillen. De onbewerkte optische data en radardata zijn te downloaden via FTP en API (registratie vereist).

Wilt u weten hoe u toegang kan krijgen tot de verschillende data, ga dan naar Toegang data.

Wilt u meer informatie over welke satellietdata er beschikbaar is, ga dan naar Beschikbare data.

Sentinel-data

Naast de specifieke data van Nederland, zijn er met de komst van de nieuwe Europese Sentinel satellieten, onderdeel van het Europese aardobservatieprogramma Copernicus, ook data gratis beschikbaar van Nederland, Europa en daarbuiten. De radardata van de Sentinel-1A en 1B satellieten zijn beschikbaar als level-1 producten als Single Look Complex (SLC) en Ground Range Detected (GRD) en als level-2 product ocean (OCN) voor wind-, golven- en stromingstoepassingen. De optische hoge resolutie data van de Sentinel-2A en 2B satellieten zijn beschikbaar als level-1C (radiometrisch en geometrsch gecorrigeerd) en level-2A (atmosferisch gecorrigeerd). Daarnaast zijn er data van Sentinel-3A en 3B beschikbaar voor land en water. Deze data zijn voor iedereen vrij toegankelijk. Tot slot levert de Sentinel-5P data van de samenstelling van de atmosfeer.


Externe bronnen

Naast de hoge resolutie data van Nederland en de Sentinel-data van het Europese Copernicus programma zijn er diverse andere portalen die satellietgegevens aanbieden. Voor een overzicht van deze portalen wordt verwezen naar externe databronnen.


Vragen en informatie

Heeft u nog vragen? Zie Veelgestelde vragen voor het vinden van antwoorden en stellen van vragen.

Contactgegevens: Contact