Satellietbeeld (Pleiades-NEO) van de omgeving van Rotterdam, 1 juni 2023.
Aardobservatiesatellieten brengen de aarde dag en nacht in kaart. De data die deze satellieten opleveren is onmisbaar voor bijvoorbeeld het voorspellen van het weer, het meten van broeikasgassen, het in kaart brengen van zeespiegelstijging en het monitoren van de ijskappen.
Nederland draagt bij aan de ontwikkeling van aardobservatiesatellieten, én maakt er gebruik van. (Onderdelen van) aardobservatiesatellieten worden bijvoorbeeld in Nederland ontwikkeld. En wetenschappers, overheden en commerciële bedrijven zetten de data om in bruikbare informatie.
Het NSO geeft mede richting aan de ontwikkeling van nieuwe satellieten en het gebruik van de data. Bijvoorbeeld door financiering direct of via ESA beschikbaar te stellen voor het ontwikkelen van technologie of toepassingen, maar ook door het samenbrengen van aanbieders van informatieproducten en potentiële gebruikers daarvan.
Een voorbeeld van een in Nederland ontwikkelde aardobservatiesatelliet is Tropomi. Deze aardobservatiesatelliet werd in
TROPOMI / Sentinel-5p
Nederland ontwikkeld en geeft sinds 2017 dagelijks inzicht in de luchtkwaliteit, wereldwijd. Als onderdeel van het Copernicus programma van de EU wordt de data, samen met data van andere aardobservatiesatellieten, aangeboden als open data.
Veel zeer hoge resolutie aardobservatiedata worden alleen commercieel aangeboden. Het NSO koopt dergelijke data van Nederland een aantal keer per jaar in en maakt dat gratis beschikbaar via het Satellietdataportaal.
Op basis van aardobservatiesatellieten worden toepassingen ten behoeve van allerlei onderwerpen ontwikkeld, door zowel wetenschappers, bedrijven als overheden. Meer informatie daarover staat hier.